De celliste van Portofino – Alyson Richman

Elodie is in 1943 een jonge vrouw, nog een studente, met een goed geheugen en een groot muzikaal talent. Wanneer Mussolini wordt opgepakt en de dreiging van de inval van de Duitsers volgt, gaat Elodie bij het verzet om met haar cello geheime opdrachten over te brengen. Hiermee zet ze niet alleen haar eigen leven op het spel, maar ook dat van haar familie. De lezer volgt Elodie door deze periode afgewisseld met hoofdstukken die zich maanden later na haar eerste opdracht afspelen. Ze komt op dat moment aan met valse papieren op Portofino waar ze langs Duitse officieren aan land probeert te komen.

Onverwachts krijgt Elodie hulp van dokter Angelo Rosselli. Ook hij heeft een heftig verhaal dat wordt verteld. Zo diende hij bijvoorbeeld in Ethiopië en redt hij regelmatig mensen die illegaal Portofino proberen binnen te komen. Zowel Angelo als Elodie hebben zware verliezen geleden en pijnlijke herinneringen, maar durft Elodie haar ware identiteit te onthullen zodat ze steun bij elkaar kunnen vinden?

De celliste van Portofino is een uitgebreid verhaal over oorlogstijd. Dit boek heeft bijna alles wat je jezelf maar kunt bedenken bij een historische roman: spanning, romantiek, drama, boeiende personages, verhalen die op elkaar zijn afgestemd en het is ook nog eens prachtig geschreven. Maar bovenal draait het om de kracht van muziek en dat maakt De celliste van Portofino net iets anders en daarmee beter dan de gemiddelde oorlogsroman. Het verhaal gaat je niet in de koude kleren zitten en zindert nog dagen na in je hoofd terwijl je de personages in je hart hebt gesloten. Dit boek heeft zoveel meer dan in een recensie valt te schrijven, dus ik kan alleen maar zeggen: lees dit boek.