Over

Over dit blog

Letteratura is in het leven geroepen om aandacht te besteden aan de Italiaanse literatuur en literatuur over Italië. De Italiaanse cultuur heeft op dit vlak veel moois te bieden en ik hoop mensen te inspireren om vaker iets uit of over Italië te lezen.

Italië en literatuur

Italië is een land dat een grote aantrekkingskracht heeft op veel mensen. Niet zo vreemd, want Italië is interessant op verschillende gebieden. Het heeft een rijke geschiedenis, een keuken waar je spontaan honger van krijgt en is een populair vakantieland. Veel verhalen spelen zich dan ook af in la bella Italia, denk aan De peetvader van Mario Puzo, La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer en De Da Vinci code van Dan Brown. Ook in Italië worden er al eeuwenlang boeken geschreven waar we in de rest van de (westerse) wereld niet omheen kunnen. Het meest bekende voorbeeld hiervan is misschien wel De goddelijke komedie van Dante, maar denk ook eens aan het werk van Boccaccio, Luigi Pirandello, Umberto Eco, Niccolò Ammaniti of Elena Ferrante.

Over Chantal

Ciao, ik ben Chantal en ik lees graag Italiaanse boeken. Ik werd op 12-jarige leeftijd niet voor het eerst verliefd op een jongen, maar op een land: Italië. Het enige wat miste waren reislustige ouders en zodoende kon ik niet anders dan me in Italië wanen door boeken te lezen over het land in de vorm van een laars. Eerst non-fictie, maar op latere leeftijd werden romans interessant. Een groot aantal boeken van Italiaanse auteurs heb ik in deze periode verslonden. Toch kon het zo niet eeuwig doorgaan.

Op 22-jarige leeftijd had ik genoeg moed verzameld om op het vliegtuig naar mijn favoriete land te stappen, waar ik mijn ogen uitkeek in het prachtige Rome tot de blaren op mijn voeten zaten. Bij terugkomst was de keuze al snel gemaakt: ik zou Italiaanse taal en cultuur gaan studeren. Na een paar jaar studeren, verschillende bezoekjes aan het land, en heel veel boeken verder ben ik afgestudeerd op mijn grote passie: de (hedendaagse) Italiaanse literatuur. Een passie die ik graag met iedereen wil delen.

Naast Letteratura heb ik nog een blog: Hoofdstuk 12.  Ik ben daar, naast blogger over boeken in het algemeen, werkzaam als freelance redacteur en tekstschrijver.

Napels, 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *