Boeken en de Italiaanse maffia

Bij Italië denken we vaak aan heerlijk ijs, mooie Toscaanse uitzichten en de schilderijen van Da Vinci. Maar naast deze positieve associaties, heeft Italië zo ook haar minder mooie kanten, zoals de maffia. Er zijn dan ook boeken vol geschreven over deze criminele organisaties. In deze blogpost vind je drie boeken die je een duidelijk beeld geven van de maffia.

De peetvader – Mario Puzo

Het meest bekende boek is hoogstwaarschijnlijk De peetvader van Mario Puzo. Al klinkt de titel The Godfather bij velen bekender in de oren dankzij de gelijknamige verfilming over een Italiaanse maffiafamilie in Amerika.

“In De peetvader vertelt bestsellerauteur Mario Puzo het verhaal van de onverbiddelijke mafiabaas Don Vito Corleone. In het helse New York – het decor voor zwendel, afpersing, intimidatie en moord – regeert Corleone met straffe hand, daarbij geholpen door zijn ambitieuze zoons Sonny, Fred en Michael. Het imperium van de Corleones reikt van de sloppen van New York en de kustvilla’s van Long Beach tot in het verre vaderland Italië, maar er is er maar één de baas: Don Vito, de peetvader, de capo di tutti capi…

In De peetvader vertelt bestsellerauteur Mario Puzo het verhaal van de onverbiddelijke mafiabaas Don Vito Corleone. In het helse New York – het decor voor zwendel, afpersing, intimidatie en moord – regeert Corleone met straffe hand, daarbij geholpen door zijn ambitieuze zoons Sonny, Fred en Michael. Het imperium van de Corleones reikt van de sloppen van New York en de kustvilla’s van Long Beach tot in het verre vaderland Italië, maar er is er maar één de baas: Don Vito, de peetvader, de capo di tutti capi…”

 

Cosa Nostra – John Dickie

Voor iedereen die is geïnteresseerd in de geschiedenis van de Siciliaanse maffia doet er goed aan om Cosa Nostra van John Dickie te lezen.

“In Cosa Nostra vertelt John Dickie de geschiedenis van de Siciliaanse maffia, van zijn ontstaan tot aan de dag van vandaag, en van de citrusgaarden en zwavelmijnen op Sicilië tot de straten van Manhattan. Talloze verhalen en legenden doen de ronde over wat de maffia eigenlijk is. Sinds hij honderdvijftig jaar geleden werd opgericht, heeft de maffia vele namen gehad: de Sekte, de Broederschap, het Genootschap van Eer en ten slotte Cosa Nostra. Maar achter al deze namen en verhalen zijn de geheimzinnige en bloedige methoden steeds dezelfde gebleven. Dickie laat zien hoe de maffia, die ontstond in de dorpen van Sicilië, gaandeweg heel Italië in zijn greep kreeg en vervolgens de oversteek naar Amerika waagde. Hij maakt bovendien duidelijk hoe vanaf het begin getracht is de maffia te controleren en te bestrijden, eerst door moedige Siciliaanse dorpsagenten en uiteindelijk door de professionele anti-maffiarechters van de jaren tachtig en negentig. Aan het einde van de twintigste eeuw werden de maffia zware slagen toegebracht, en dankzij de spijtoptanten weten we nu beter hoe de maffia werkt dan ooit tevoren.”

 

Gomorra – Roberto Saviano

Gomorra van Roberto Saviano is een spraakmakend boek geweest en is verfilmd. De schrijver infiltreerde namelijk voor zijn onderzoek naar de maffia en leeft tegenwoordig ondergedoken.

“Dit bloedstollende boek, geschreven door een 27-jarige onderzoeksjournalist, is het gedocumenteerde en opwindende verslag over de neergang van de stad Napels onder de heerschappij van de camorra: een holdingcompany met investeringen en connecties wereldwijd. Is er een verband met het feit dat in de regio waarin Napels ligt (Campania) de hoogste graad van moorden kent in heel Europa? Dit boek traceert de werkwijze van Het Systeem (het insiderwoord voor camorra) en hoe men in iedere stad iedereen omkoopt, rekruteert of omlegt. Rijdend op zijn Vespa trekt de auteur rond, mensen interviewend met de geur van bloed in zijn neus. In de eerste, apocalyptische, scène van Gomorra vallen schedels van een container in de haven van Napels. Ze behoren toe aan dode Chinezen die per boot teruggebracht worden naar hun vaderland, om daar begraven te worden.”