De goddelijke komedie: de stad Dis

De stad Dis leidt naar de diepere delen van de hel. Hiervoor moeten Dante en Vergilius eerst de Styx oversteken, wat moeilijk is omdat Dante geen overledene is. Phlegyas (zoon van oorlogsgod Ares) helpt Vergilius en Dante de rivier over. Ook een engel helpt de twee en zo komen ze aan in de stad Dis, vernoemd naar de god van de onderwereld. Ieder deel van de hel is ingericht voor een bepaalde zonde, zo ook deze stad waar de geweldplegers verblijven.

Het eerste deel van Dis is ingericht voor ketters. Ze liggen per ketterij bij elkaar begraven in open gloeiende graven. Onder andere Epicuristen vinden we in deze zesde kring. Zij hangen de Hellenistische filosofie van Epicurus aan. Vervolgens dalen ze af naar de zevende kring, die bestaat uit drie delen, waar de echte geweldplegers liggen.

Het eerste deel bestaat uit een rivier van bloed waarin de doden koken die geweld hebben gepleegd tegen een ander. Langs de rivier lopen centauren, waaronder Chiron (de opvoeder van Achilles) en Nessus (gedood door Hercules). Onder andere Alexander de Grote en Atilla de Hun liggen in deze rivier als straf voor hun gewelddadigheid.

Maar richt het oog nu dalwaarts, want reeds nadert de bloed-rivier, waarin schimmen koken, die door geweld hun medemensen schaden.

(Bron: De goddelijke komedie van Dante Alighieri vertaald door Christinus Kops: vijftiende druk, pagina 76-77.)

Nessus helpt Dante en Vergilius bij het oversteken van de bloed-rivier, waarna ze bij de tweede ronde van de zevende kring aankomen. Het is een grauw woud, dat blijkt te bestaan uit degenen die geweld tegen zichzelf hebben gepleegd, waaronder zelfmoordenaars. Ze zijn in bomen veranderd die worden aangevallen door Harpijen die hun klauwen in de bomen zetten. Wanneer Dante een twijgje van een boom afbreekt begint deze tegen Dante te praten. Dit is een verwijzing naar Aeneis waarin Aeneas een tak van een struik afbreekt. Deze struik begint vervolgens te praten en te bloeden.

Wanneer ze bij het derde deel van de zevende kring arriveren zien ze een plek waar het vuur regent. Degenen die zich schuldig hebben gemaakt  aan tegennatuurlijke wellust rennen hier rond. Onder andere Dantes leermeester Brunetto Latini bevindt zich hier. Omdat hij niet stil kan staan loopt hij grotendeels met Dante mee en voorspelt dat hij zal worden verbannen uit Florence.

Ik lees De goddelijke komedie in delen zodat ik aan het einde van het jaar heel dit werk heb gelezen. Voor deze blogpost las ik zang acht tot en met zeventien. Om alles overzichtelijk te houden ga ik de volgende keer verder met canto achttien.