Een brief met vlechtjes – Christian Antonini

Als kind keek ik er altijd naar uit: de kinderboekenweek. Ik ben al een tijdje geen kind meer, maar de week die aandacht besteedt aan boeken voor kinderen bestaat gelukkig nog steeds. Ook dit jaar wordt het kinderboek ‘gevierd’ en wel met het thema Reis mee.

Reis mee

De Italiaanse schrijver Christian Antonini schreef een toepasselijk boek bij het thema van de kinderboekenweek. Uitgeverij La Zeta bracht dit boek naar Nederland met de titel Een brief met vlechtjes.

Een meisje als pakketpost

De Amerikaanse Johanna woont in 1914 al drie jaar in Mexico-stad wanneer haar vader besluit om haar terug te sturen naar Amerika. Door de revolutie was het er namelijk niet meer veilig voor haar. Door een nieuwe postdienst is het mogelijk om grotere pakketten te versturen, groot genoeg om ook kinderen op de post te doen, en Johanna’s vader kiest ervoor om zijn dochter naar Amerika te verzenden. De pakketten reizen per trein en zo begint de reis voor Johanna met als reisgezel haar pop. Gelukkig ontmoet ze in de trein ook de loopjongen Chico, met wie ze bevriend raakt.

Een revolutie

Naast Johanna volgen we Daniel. De revolutie in Mexico wordt geleid door Pancho Villa en Daniel is één van zijn soldaten. De trein waarin Johanna zit wordt overgenomen door Pancho Villa en zijn soldaten wat voor de nodige spanning en sensatie zorgt.

Spannend

Dat een kind per post kan worden verzonden is natuurlijk al heel interessant, maar ook het reizen per stoomtrein heeft zo zijn charme. Uiteraard wordt het verhaal vooral spannend als Pancho Villa en zijn mensen ook op de trein stappen. Gelukkig is Johanna een slim meisje en weet ze zichzelf niet alleen te redden, maar durft ze ook heldhaftige dingen te doen.

Een mooie combinatie

Wat Een brief met vlechtjes vooral een mooi boek maakt is de combinatie van alles. Het is namelijk niet alleen een avonturenboek, maar is ook gebaseerd op Mexicaanse geschiedenis en brengt wijze lessen over reizen en verhalen.

“Ieder heeft zijn eigen verhaal, is zijn eigen kleine brief. Maar er is meer: Want als je reist, start je een avontuur dat je verandert en op het moment dat je aankomt, ben je niet meer wie je was toen je vertrok”.

Andere plaats en tijd

Antonini heeft gekozen voor een heel andere plaats en tijd. Dit kan misschien lastig zijn voor het inlevingsvermogen van kinderen, maar Een brief met vlechtjes is spannend en interessant genoeg om helemaal in te verdwijnen. Voorin het boek staat een kaart en achterin een lijst met vertalingen van de gebruikte Spaanse woorden, waardoor alles wat onduidelijk is al snel wordt uitgelegd.

Een brief met vlechtjes is een aanrader voor tijdens deze Kinderboekenweek, maar uiteraard ook heel erg spannend om te lezen op een moment wanneer je wilt.

240 pagina’s – uitgever: La Zeta – augustus 2019 – vertaald door Rianne Aarts – 9789492197030 – €16,50