De goddelijke komedie in 12 maanden

Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij de hedendaagse Italiaanse literatuur. Toch is het van belang om ook bekend te zijn met Italiaanse klassiekers en literatuur buiten Italië wil je de wat modernere werken beter kunnen begrijpen. Begrijp me niet verkeerd, ik geniet ook van oude verhalen, maar er is altijd iets wat het beste bij je past. Mijn goede voornemen voor 2018 is dan ook om meer niet-hedendaagse Italiaanse literatuur te lezen. Ik wil mijn kennis vergroten en hopelijk kan ik hierdoor ook de modernere romans beter plaatsen. En hoe kan een mens daar beter mee beginnen dan door één van de eerste grote werken die in de Italiaanse volkstaal (in plaats van in het Latijn) is geschreven te lezen: De goddelijke komedie van Dante Alighieri.

Een jaarproject

Ik las La divina commedia al eens tijdens mijn studie, waarbij de nadruk lag op de belangrijkste gedichten. Maar hoe fijn is het om iets op je eigen manier en op je eigen tempo te kunnen lezen? Het met de al gelegde basis beter te begrijpen? Daarom begin ik in 2018 opnieuw aan deze 100 canti (vertaald: liederen of zangen) van Dante.

9 canti per maand

Iedere maand zal ik negen canti lezen zodat ik aan het einde van het jaar heel De goddelijke komedie heb gelezen. Op deze manier kan ik er rustig voor gaan zitten zonder dat het te overweldigend wordt. Iedere derde woensdag van de maand zal er een blog over de gelezen gedichten verschijnen en aanvullend zal er dieper worden ingaan op een bepaald onderwerp. Denk aan een uitleg over de indeling van de hel, de dichtvorm, bepaalde mythologische personages of simpelweg Dante zelf.

Waarom iedere derde woensdag van de maand?

Er zijn twee getallen die een belangrijke rol spelen in het werk van Dante en het getal 3 is er daar één van. Zo bestaat De goddelijke komedie uit drie delen (Inferno, Purgatorio en Paradiso in het Nederlands ook wel bekend als Hel, Vagevuur/Louteringsberg en Paradijs), waarvan ieder 33 canti heeft die bestaan uit strofen van drie regels (terzinen). Het eerste deel, Inferno, heeft overigens een inleidend canto, waardoor het totaal op 100 komt. Waarom is hiervoor gekozen? In de tijd dat Dante schreef, de veertiende eeuw, speelde het christendom een grote rol. Het getal drie staat in deze religie symbool voor de Heilige Drie-eenheid (de Vader, de zoon en de Heilige geest) en 33 zou verwijzen naar de leeftijd waarop Jezus stierf. Het lijkt mij een mooi idee om hierop in te spelen door twaalf keer op een derde woensdag over dit meesterwerk te schrijven.

Meelezen?

Voel je je geïnspireerd? Of heb je je altijd al aan dit werk van Dante willen wagen? Lees dan vooral met me mee!

2 thoughts on “De goddelijke komedie in 12 maanden”

Reacties zijn gesloten.