Het hoort er allemaal bij – Fabio Volo

Nicola geniet van zijn leven. Hij heeft regelmatig een nieuwe vrouw in zijn leven, reist veel en heeft goede vrienden. Dan ontmoet hij tijdens een spontaan tripje naar Rome Sofia. Hij valt als een blok voor haar en merkt dat deze keer alles anders is: zij is de ware. Als Sofia zwanger raakt zijn ze dolgelukkig, maar de geboorte van Leo zet hun leven op zijn kop. Kan Nicola alles op alles zetten om zijn gezin te redden of kiest hij er toch voor om terug te keren naar zijn oude leven?

Schrijver Fabio Volo richt zich met deze roman op de rol van de vader binnen het gezin. Al snel wordt duidelijk dat er problemen ontstaan door de moderne rolverdeling. De man is niet meer de man van vroeger die alleen hoefde te werken terwijl de vrouw het huishouden deed. Ook de man draagt nu zijn steentje bij in huis en dat maakt het vaderschap voor Nicola alleen maar zwaarder. De schrijfstijl sluit perfect aan op de inhoud, want deze is krachtig zoals mannen kunnen zijn, maar heeft ook de diepgang die je eerder van een vrouw zou verwachten.

Ze was niet de perfecte persoon bij wie ik moeiteloos zou passen, daar had ik nooit in geloofd. Het was een gevoel van bij elkaar horen, het steeg boven ons uit, boven ons bewustzijn. Iets van haar zat al in me, nog voordat ik haar ontmoette.

Het hoort er allemaal bij doet qua thematiek denken aan Het zwart en het zilver van Paolo Giordano, die in zijn laatste roman ook een gezin schetst op zoek naar evenwicht, al zijn het verhaal en de schrijfstijl niet te vergelijken. Daarnaast is deze roman een aanvulling op de vele Italiaanse romans over gebroken gezinnen zoals onder andere Niccolò Ammaniti schreef. Fabio Volo bewijst hiermee dat hij naast acteur en presentator ook nog eens een goede Italiaanse auteur is.

Het hoort er allemaal bij is een kort maar krachtig verhaal over een vader die op zoek is naar zichzelf en de liefde. Het geeft een beeld van een modern gezin dat vecht met het dagelijkse leven met een baby. Het zal bij verschillende mensen herkenning oproepen, maar hopelijk niet bij iedereen.