Inspecteur Sarti: de gitaarmoord – Loriano Macchiavelli

Na de moord in de kleedkamer, is er weer een moord gepleegd die inspecteur Sarti op moet lossen. Het tweede deel in de inspecteur Sarti-reeks begint dan ook meteen spannend wanneer er wordt geschoten in een café en er een lijk wordt gevonden. Het lijkt een vreemde zaak te worden, want wat hebben een gitaar, deurmatten en sleutels met de moord te maken? Niet alleen Antonio Sarti houdt zich met deze vraag bezig, maar ook de jonge Spriet is op zoek naar antwoorden.  Lukt het hen om de moord op te lossen?

Loriano Macchiavelli is een Italiaanse detectiveschrijver die ook drie kinderboeken schreef. Drugs, moord en andere vormen van criminaliteit zijn vaak niet geschikt voor kinderen, maar Macchiavelli weet zijn verhalen zo te schrijven dat ook kinderen kennis kunnen maken met dit spannende genre. In De gitaarmoord ontstaat de spanningsboog dan ook niet door de moord, maar door het oplossen van de zaak. Uiteraard houden vooral volwassenen zich hiermee bezig.

 

 

Kinderen zullen zich niet snel herkennen in de volwassenen die naar het café gaan en immigranten de schuld geven van de moord. Paas, de broer van een vriend van Spriet, wordt beschuldigd van de moord. Spriet is overtuigd van Paas zijn onschuld en komt in zoektocht naar antwoorden in zowel grappige als gevaarlijke situaties terecht waardoor De gitaarmoord een spannend kinderboek wordt. Door Spriet een rol te geven in het oplossen van de moord, wordt het verhaal herkenbaar voor kinderen.

Dit boek is een aanrader voor ieder kind van tien jaar en ouder dat graag kennis wil maken met detectives. De moord, de volwassen detective en de maatschappelijke problemen zorgen voor dezelfde sfeer die je in thrillers voor volwassenen vindt, maar door een jong personage, het uitblijven van details, en simpele illustraties is dit boek geschikt voor de jonge lezer die van spanning houdt.

 

Inspecteur Sarti: de gitaarmoord – Loriano Macchiavelli – 136 pagina’s – uitgeverij La zeta – april 2015 – vertaald door Dorette Zwaans – 9789492197023