Jamie kookt Italië – Jamie Oliver

Tv-kok Jamie Oliver trok weer door Italië op zoek naar de echte Italiaanse keuken. Zijn boek Jamie kookt Italië over deze culinaire reis is onlangs verschenen en inmiddels is ook de bijbehorende tv-show te zien op 24kitchen. Er verschijnt dus genoeg inspiratie om ook na de vakantie te blijven genieten van de Italiaanse keuken.

Nonne

De recepten van le nonne (Italiaanse oma’s) zijn de basis van dit boek. Niet anders dan dat we gewend zijn van Jamie Oliver zocht hij ook nu naar simpele recepten met een goede smaak. Het kookboek is opgedeeld in 13 delen waarin recepten voor antipasti tot aan brood en deegwaren voorbijkomen. De recepten worden extra lekker gemaakt met foto’s van het gerecht en om in de sfeer te komen, staat Jamie kookt Italië ook vol met afbeeldingen van Italië zelf.

 

 

De Jamie-twist

Bij verschillende recepten wordt duidelijk dat Oliver ze heeft proberen na te maken. Niet alle nonne zullen (vermoedelijk) hun recepten hebben vrijgegeven aan de Britse kok. Begrijpelijk, maar toch een beetje jammer dat we niet altijd met een origineel Italiaans recept te maken hebben. Al zal het dankzij Jamie vast lekker smaken. Een ander probleem kan zijn dat niet alle ingrediënten even gemakkelijk te verkrijgen zijn in Nederland. Guanciale (gedroogde, gezouten varkenswang) ligt nu eenmaal niet standaard in de supermarkt.

Inspirerend

Ondanks een paar kleine minpunten, is Jamie kookt Italië vooral erg hongerigmakend. Het kookboek inspireert je om zo snel mogelijk de keuken in te duiken om je favoriete Italiaanse gerecht te maken. Neem er een glas wijn bij en je waant je zo weer in je favoriete trattoria.

 

405 pagina’s – Kosmos uitgevers – augustus 2018 – 9789021569598 – 29,99 euro