Stromboli – Saskia Noort

Sara is schrijfster en schrijft met haar man Karel columns over hun leven. Toch is er een kant van haar die niemand krijgt te zien. Ze houdt Karels alcoholisme en zijn woede-uitbarstingen verborgen, maar daarbovenop heeft Sara een nog groter geheim. Ze verlaat Karel om haarzelf en haar kinderen een beter leven te geven. Al vertrekt ze eerst naar de retraite From Fear to Love op het Italiaanse vulkaaneiland Stromboli.

Saskia Noort laat er geen gras over groeien en opent met een hoofdstuk waarin Sara, nog als pubermeisje, wordt verkracht. Ze pakt hiermee meteen de aandacht van de lezer, die zich na dit begin afvraagt wat de link is met de Sara die decennia later haar man verlaat.

Er wordt tijdens de retraite gemediteerd, gedetoxt, en aan de hand van rollenspellen in het verleden van de deelnemers gedoken. Slaat Noort hiermee een zweverige weg in? Nee, dat absoluut niet. De retraite is namelijk alles behalve wat Sara ervan verwachtte. Jens blijkt niet de zachtaardige goeroe, maar maar een harde en toch spirituele man. Zijn grenzen zijn duidelijk, maar hij verwacht wel dat anderen over hun grenzen gaan. Sara start al kritisch, maar na de kennismaking met Jens en zijn technieken wordt ze alleen maar kritischer. En niet alleen zij denkt zo over Jens.

 

 

De deelnemers van de retraite vallen op, ze zijn zowel kleurrijk als beschadigd. Zo is er de knappe Violet die maar geen geschikte man kan vinden en ook de flirterige Hans trekt de aandacht. Toch worden deze personages niet genoeg uitgediept om echt met ze mee te leven. Dit zou een goede bijdrage zijn geweest voor de roman, maar Sara komt zo als personage goed naar voren: een vrouw die wordt gekweld door haar verleden en antwoorden zoekt.

Saskia Noort staat vooral bekend om haar thrillers en ook dat is te merken in Stromboli. Ze begint de roman niet alleen erg beeldend en bruut, maar weet het verhaal op een punt ook nog spannend te maken als een van de deelnemers een bizarre keuze maakt. Een enigszins vreemde uitstap voor het verhaal, maar daardoor misschien wel karakteristiek voor deze schrijfster.

Met Stromboli wordt duidelijk wat de invloed van seksueel misbruik is op iemands leven en dat daar niet luchtig mee moeten worden omgegaan. Hiermee brengt Noort een krachtige boodschap over. De boodschap had nog sterker kunnen zijn door de andere personages meer ruimte in het verhaal te geven en de thrillerspanning op bepaalde punten achterwege te laten. Maar Noort is niet bang om dingen hard te beschrijven. Hierdoor is wat je leest ook precies wat je krijgt en dat is soms ook erg fijn.

 

 

256 pagina’s – uitgeverij Lebowski – april 2018 – 9789048833993 – €19,99