Verwacht: september

De zomervakantie is voor de meeste mensen alweer voorbij. De een is blij dat het normale leven weer is begonnen, de ander verlangt nog terug naar de vrije, zonnige dagen. Hoe dan ook, de lezer hoeft zich nooit te vervelen. Vooral niet met de boeken die in september zullen verschijnen.

Er is iets met de Lehmans – Stefano Massini

Halverwege de negentiende eeuw emigreren de drie zoons van een Joodse koehandelaar uit Beieren naar de Verenigde Staten. Henry, Emanuel en Mayer openen in Alabama een textielwinkel, die al snel een succesvolle tussenhandel in katoen wordt. De broers hebben een feilloos gevoel voor zakendoen en brengen die mentaliteit over op hun nakomelingen. Het familiebedrijf Lehman Brothers breidt gaandeweg zijn activiteiten uit met investeringen in steenkool, olie, spoorwegen, koffie, tabak en later ook vliegtuigen, televisies en computers.

Zijn de drie broers nog verkopers en handelaren die leven volgens de Joodse familietradities uit Beieren, hun nakomelingen zijn vooral bankiers die geld beschouwen als een middel om nog meer geld te creëren. Ze leiden een genadeloos werelds, kapitalistisch bestaan.

Verwacht op 11 september bij uitgeverij Wereldbibliotheek.

De afstand tussen jou en mij en de kersenboom – Paola Peretti

Mafalda is negen en ze weet één ding zeker: ergens binnen de komende zes maanden zal ze blind worden. Ze heeft een lijst gemaakt van ‘Dingen die ik heel, heel belangrijk vind (die ik niet meer zal kunnen doen)’. Ook moet ze misschien verhuizen en haar kat Ottimo Turcaret achterlaten. In een poging om grip te krijgen op de wereld om haar heen, besluit ze in een hoge
kersenboom op haar schoolplein te gaan zitten.

Met levendige, rake beelden weet Paola Peretti een grootse belevingswereld van een bijna blind meisje te scheppen. De toon is onschuldig, maar heeft een diepe weerklank. Dat maakt De afstand tussen jou en mij en de kersenboom tot een rijke en indringende roman die in verschillende lagen en door jong en oud te lezen is.

Verwacht op 18 september bij uitgeverij HarperCollins.

 

Romeo & Julia – Tiny Fisscher

“Zou een roos minder zoet geuren als ze een andere naam zou dragen? Zelfs als je geen Romeo meer zou heten, zou je nog steeds dezelfde verrukkelijke man zijn.”

Wereldklassiekers: boeken die je gelezen moét hebben. Met onze nieuwe lijn hopen we meer jongeren te interesseren in en kennis te laten maken met de klassieke wereldliteratuur. De nieu- we hertalingen blijven dicht op het origineel maar zijn tegelijkertijd zo bewerkt dat ze voor jon- geren dé opstap vormen naar ander klassiek werk.

De perfecte klassieker om mee te beginnen is natuurlijk Romeo & Julia. Een onmogelijke liefde, een tragische afloop: perfecte ingrediënten voor een meeslepend verhaal, zelfs als het al bijna vijfhonderd jaar oud is.

Verwacht op 18 september bij uitgeverij Blossom Books.