Zo God het wil – Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti (1966) is één van de meest succesvolle hedendaagse Italiaanse auteurs. Zijn ruwe schrijfstijl is niet geschikt voor iedereen, maar vindt wel al jaren vele lezers. Hij debuteerde in 1994 met Branchie (vertaald als Kieuwen) en zijn laatste roman Anna stamt uit 2015. Zo God het wil (originele titel Come Dio comanda) verscheen in 2006 en werd niet alleen verfilmd maar won ook de belangrijkste literaire prijs in Italië, de Premio Strega.

In Zo God het wil woont de 13-jarige Cristiano samen met zijn vader Rino. De jongen is niet bevriend met leeftijdsgenoten, maar gaat vooral om met zijn vader en diens vrienden Danilo en Quattro Formaggi. Stuk voor stuk mannen die je liever niet in een donker steegje tegenkomt. Rino leert zijn zoon dan ook met alle liefde hoe je met geweld dingen voor elkaar krijgt in het leven.

Dit zijn perfecte karakters om Ammaniti’s talent naar voren te laten komen: het oproepen van medeleven bij personages die dit eigenlijk niet verdienen. Hoe gewelddadig en alcoholistisch de volwassen mannen ook zijn, ze hebben ook iets menselijks wat de lezer raakt. Want ondanks zijn agressie doet Rino er alles aan om zijn zoon bij zich te houden.

Het boek start langzaam op waarin duidelijk wordt dat we te maken hebben met buitenbeentjes van de maatschappij die voor zichzelf en elkaar proberen te overleven. Om het financieel te redden besluiten ze een pinautomaat op te blazen, maar op de afgesproken avond stormt het en vinden er verschillende vormen van geweld plaats met doden als resultaat. De spanning en het verhaal laten je vanaf dit punt niet meer los.

Terwijl Cristiano buiten het opblazen van de pinautomaat wordt gehouden, is hij wel degene die de problemen op mag lossen. Al snel wordt de kracht van de band tussen een vader en zoon duidelijk.

Wat drijft een mens tot wat-ie doet? Dat is de hoofdvraag binnen Zo God het wil. Ammaniti geeft een interessante kijk in het hoofd van de mens, maar laat bovenal zien dat iedereen liefde voelt. En liefde is sterk.

476 pagina’s – uitgever: Lebowski – 2012 – vertaald door Etta Maris – 9789048814718 – €21,99