Hebban 1000: hoe populair is Italiaanse literatuur?

Na de top 2000 voor muziek, is er nu de Hebban 1000 voor boeken. Hebban-gebruikers mochten hun top 25 mooiste boeken doorgeven, waarna de top 1000 werd samengesteld. Een leuk idee, maar hoe doet de Italiaanse literatuur het bij de Nederlandse lezer? Ik spitte de lijst door, op zoek naar Italiaanse favorieten.

Niemand kon om deze roman heen en het is dus geen verrassing dat Paolo Cognetti’s De acht bergen de hoogste plek heeft gekregen. Deze bestseller vinden we op nummer 34 van de lijst. De klassieker De naam van de roos van Umberto Eco mag natuurlijk niet ontbreken in een lijst vol met goede boeken en staat dan ook op nummer 45. We zien deze auteur nogmaals in de lijst met De slinger van Foucault (176).  Een andere roman die bij velen bekend is, vinden we op plek 120: De Eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano. Hierna is de klassieker Is dit een mens van Primo Levi aan de beurt en staat genoteerd op de 180e positie. Vervolgens zien we weer een modernere roman, want als er een mysterieuze Italiaanse auteur bestaat, dan is het Elena Ferrante wel. De geniale vriendin zien we dan ook terug op nummer 183. Daarna, bijna honderd boeken verder, op 279, staat Zijde van Alessandro Baricco.

Vervolgens duurt het even voordat we weer roman van Italiaanse bodem tegenkomen, maar Ik ben niet bang van Niccolò Ammaniti vinden we op plek 501. Ook in de rest van de tweede helft van de Hebban 1000 staan verschillende boeken van Italiaanse schrijver genoteerd: Ter wereld gekomen van Margaret Mazzantini (554), De tijgerkat van Giuseppe Tomasi Di Lampedusa (610), Ik haal je op, ik neem je mee van Ammaniti (614), De goddelijke komedie van Dante Alighieri (628), Zo god het wil van Ammaniti (804), Schittering van Mazzantini (863) en als afsluiter Het zwart en het zilver van Giordano (868).

De Italiaanse literatuur doet het met 15 noteringen niet slecht. De Nederlandse lezer is bekend met zowel de klassieke als de hedendaagse Italiaanse auteurs, maar vooral de romans van Niccolò Ammaniti zijn populair.

Benieuwd naar mijn persoonlijke top 25? Klik dan hier.